Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu: Erdoğan’ın miting konusunu da Alman mevkidaşım Sigmar gündeme getirdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya ile yaşanan gerginlikte bir çözüme ulaştıklarını, aralarında bakanların da olduğu 30 mitingin programını bildirdiklerini söyledi. ‘Nazi’ ifadesini yönetim için kullanmadıklarını ifade eden Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitingi konusunu da Alman mevkidaşının açtığını belirtti.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Hollanda’da Türk vatandaÅŸlarıyla buluÅŸma etkinliÄŸiyle ilgili, “Sizdeki seçimden sonra da miting yapılmasına karşıysanız beni kimse durduramaz. Bu cumartesi giderim ve toplantımı yaparım” dedi. Alman Dışışileri Bakarı Sigmar Gabriel ile yaptıkları toplantıyı da anlatan ÇavuÅŸoÄŸlu “Krizin aşılması için önemli bir toplantı oldu. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın mitingi konusunu da kendi açtı” diye konuÅŸtu.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, aralarında Ankara temsilcimiz Yusuf Ziya Cömert’in de olduÄŸu bazı medya gruplarının Ankara temsilcileri ile biraraya geldi, gündemi deÄŸerlendirdi. ÇavuÅŸoÄŸlu’nun gündeminde öne çıkan baÅŸlıklar arasında Almanya ile yaÅŸanan miting krizi, Suriye’deki geliÅŸmeler ve Menbiç’e olası operasyon vardı:
 
HOLLANDA’YA SERT MESAJ
 
Hollandalı yetkililer, aşırı saÄŸcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders’ın seçim sürecinde “ekmeÄŸine yaÄŸ süreceÄŸi için” bize ‘seçimden sonra miting için gelin’ diye bir talepte bulunmadı. Böyle bir talebin gelmiÅŸ olması durumunda, bir dostun ricasını kırmadan tereddüt etmeden kabul ederiz. Åžimdi biz bunlardan korkup da, gelemez dedikten sonra toplantılarımızı da iptal edemeyiz. DışiÅŸleri Bakanı (Bert Koenders) ile bir görüşme yaptım. Kendisine de söyledim, bugün de cevap bekliyorum kendisinden. Her ÅŸeye raÄŸmen, önceki açıklamalarımıza raÄŸmen kaygınız buysa görüşürüz ama yok sizdeki seçimden sonra da mitinglere karşıysan beni kimse durduramaz, bu cumartesi giderim ve toplantımı yaparım. Siz salonları iptal edin, ne yaparsanız yapın biz yapacak bir yer buluruz. Haber bekliyorum Bert Koenders’dan. Kendisi bugün arayacak, ona göre de bugün kararımızı vereceÄŸiz. Rica ederse seçim sonrası gel diye, adam gibi rica ederse yalnız, öyle ÅŸey yok baskıyı maskıyı kabul etmeyiz biz, seçim sonrası cuma ya da cumartesi günü gidebiliriz. Yok ‘her ÅŸartta bizim için zor’ derse, bu cumartesi ben giderim.”     
 
ALMANYA’NIN YASAK KARARI SÄ°STEMATÄ°K
 
Almanya’nın Türk bakanların toplantılarını engellemeye çalışması hukuki deÄŸil. Etkinliklerin engellenmesi için polis, istihbarat baskı yapıyor. Ä°ÅŸ yerlerinin lisanslarının iptal ediliyor. Organize ÅŸekilde devlet kurumları tarafından uygulanan baskıdan Türk toplumu da çok rahatsız. VatandaÅŸ çıldırıyor, gerçekten içi dolu. Almanya’daki Türk toplumunun duygu olarak Almanya’dan kopmaya baÅŸladı. Bunun sorumlusu devletin baskıcı politikalarıdır.
 
30 PROGRAMIN LÄ°STESÄ°NÄ° VERDÄ°K
 
 Alman mevkidaşımıza yaklaşık 30 toplantı yapmak için liste verdik. Åžimdi onlardan bir cevap bekliyoruz.     
 
NAZÄ°’YÄ° HÃœKÃœMETE DEMEDÄ°K
 
Almanlar Nazi dönemi ifadesine takılmışlar. Bu çok hassas bir konu. Åžu anki yönetime siz Nazisiniz demiyoruz, dememiz de söz konusu deÄŸil. Orada CumhurbaÅŸkanımıza hepsi diktatör diyor. Almanya’da Nazi döneminden bu yana böyle uygulamalar olmadı. Ä°ster istemez bu uygulamalar o dönemdeki uygulamaları bize hatırlatıyor. Esasen Avrupa’daki genel durum tablo bize 2. Dünya Savaşı öncesini hatırlatıyor. Hollanda’da (aşırı saÄŸcı Geert) Wilders’in yaptıkları, yabancılara karşı yaptıkları Nazilerden ne farkı var. Kendisi bir Nazi’dir, farkı yok.
 
ERDOÄžAN’IN ALMANYA MÄ°TÄ°NGÄ°
 
Gabriel (Almanya Dışişleri Bakanı) kendisi açtı konuyu, bazı yerleri önerdi. Şurada olursa daha iyi olur dedi.
 
MENBİÇ’TE YPG’YÄ° VURURUZ
 
Türkiye’nin hedefinin El Bab’dan sonra öncelikle Münbiç olduÄŸunu başından beri net ÅŸekilde söyledik. Dolayısıyla çıkmazsa, biz de Münbiç’e gittiÄŸimiz zaman karşılaşırsak YPG’yi vuracağımızı daha önce net bir ÅŸekilde ifade ettik. CumhurbaÅŸkanımız, baÅŸkomutan olarak da ifade etti. Tabii Rusya’nın iddiaları var. Ruslar Münbiç’te veya baÅŸka yerde YPG’yi korumak, kollamak ya da desteklemek için bir faaliyette bulunursa, bu bizim için sorun. Biz buna karşı çıkarız. Ama gittiÄŸi yerde mesela YPG’nin oradan temizlenmesi için gayret sarf ederse bunu da destekleriz. 
 
RAKKA İÇİN KESİN BİR ŞEY YOK
 
Rakka konusunda henüz verilmiÅŸ bir karar yok. ABD’nin de kafası karışık ÅŸu anda, öyle görülüyor.
 
ABD’DE GÖRÜŞ FARKLILIÄžI VAR
 
ABD yönetiminde Suriye konusunda değişik konularda görüş farklılıkları var. Askeri kanat veya IŞID Karşıtı Koalisyon Özel Temsilcisi YPG ile içli dışlı. Eski yönetimin anlayışındalar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.